Kesinleşmiş mahkeme kararına karşı ne yapılabilir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı başvurulabilecek olağanüstü kanun yolları iki ayrıma tabidir. Bunlar şunlardır: hukuki sebeplerle temyiz, yargılamanın iadesi (yenilenmesi).
Kesinleşmiş karardan sonra ne olur?
Bu kesinleşmeden sonra Cumhuriyet Savcılığınca verilen hükmün infazı başlar. Kesin karara karşı sadece olağanüstü kanun yolları mümkündür.
Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl bozulur?
Kesinleşmiş hapis cezası, Yargıtay Başsavcısının itirazı üzerine kaldırılabilir. Başsavcı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın kendisine tebliğinden itibaren 30 gün içinde Genel Ceza Dairesine itiraz edebilir.
Kesinleşmiş karara nasıl itiraz edilir?
CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.
Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?
Uyuşmazlık hakkında kesin hüküm verilmişse, aynı konu hakkında, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak yeni bir dava açılamaz.
Kesin karar istinaf edilir mi?
İtiraz için son tarihler geçmişse itiraz kabul edilmeyecek ve reddedilecektir. Kesin bir karara, yani nihai bir karara karşı itirazda bulunulursa başvuru ilk derece mahkemesi tarafından reddedilecektir.
Kesinleşmiş hükme itiraz edilir mi?
Kesinleşmiş hapis cezasına itiraz; sanığın lehine sonradan CMK veya TCK’ya eklenen bir karar olması, kararda veya işlemde sonradan bir usulsüzlüğün tespit edilmesi, CMK m.311, işlemin yenilenmesini gerektirecek yeni deliller vb. olması halinde mümkündür. Bu, aşağıdaki gibi durumlarda mümkündür…
Karar kesinleştikten sonra uzlaşma olur mu?
Hükmün infazından sonra uzlaşma mümkün müdür? Uzlaşma yapılıp yapılmamasına bakılmaksızın, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda arabuluculuk için öngörülen şartların varlığı halinde uzlaşma mümkündür.
Karara çıkmış dava ne zaman kapanır?
Karar verilen dava ne zaman kapatılır? Bir dosyanın kapatılması nihai karara ve tüm yasal prosedürlerin tamamlanmasına bağlıdır. Temyiz ve itiraz sürelerinin sona ermesinden sonra, karar verilen bir dosya kapatılabilir.
Kesinleşmiş karar paraya çevrilir mi?
Kesin hapis cezasının para cezasına çevrilmesi, suçun türüne, suçlunun kişisel durumuna ve mahkemenin değerlendirmesine bağlıdır. Her hapis cezası para cezasına çevrilemez ve özellikle ciddi suçlar bu uygulama kapsamının dışındadır.
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
İstinaf Mahkemesi (Bölge Mahkemesi – Bam) Kararına Karşı İtiraz Son Tarihi Davalı aleyhine itirazlar, Bölge Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) kararının Cumhuriyet Başsavcılığına tebliğinden itibaren bir ay içinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılmalıdır. Davalı lehine itirazda bulunmak için herhangi bir son tarih yoktur.
Kesinleşmiş karar tashih edilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
Kesinleşen karara karşı ne yapılabilir?
– Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) erişebilirler. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama) başvurulabilir.
Karara çıkmış dosyaya itiraz edilir mi?
Bu süre içerisinde ilgili taraflar kararı gözden geçirme ve itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz ve itiraz prosedürü: Taraflar kararın tebliğinden itibaren belirli bir süre içerisinde itirazda bulunabilirler. Genellikle bu süre 15 gün ile 1 ay arasında değişmektedir. İtiraz halinde dosya üst mahkemeye iletilir.
Kesinleşmemiş cezam var ne yapmalıyım?
Sanığa verilen hapis cezası, Yargıtay’ın yetkili ceza dairesinin temyiz sonucu kararı onaylamasıyla kesinleşir. Kesin hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, ceza kesin olsa bile hapis cezasına karşı temyiz mümkündür.
Mahkeme kararına itiraz edilince ne olur?
İtiraz başvurusu, kararı veren mahkeme tarafından incelenir. Mahkeme itirazı makul bulursa kararı düzeltir. İtirazın yersiz olduğuna karar verirse, en geç 3 gün içinde itirazı inceleyecek makamı belirler ve itirazı o makama iletir. İtiraz makamı, itirazı inceledikten sonra karar verir.
Kesinleşmiş karar tashih edilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
İstinaf mahkemesi nereye şikayet edilir?
İstinaf başvurusunun Ceza İstinaf Dairesince İncelenmesi İstinaf incelemesi sonucunda verilen karar kesinleşmiş ise; İstinaf Mahkemesinin kesin kararına karşı son başvuru yolu, İstinaf Mahkemesi Başsavcılığına başvurmaktır.
Kesinleşmiş ceza için ne yapılabilir?
Sanığa verilen hapis cezası, Yargıtay’ın yetkili ceza dairesinin temyiz sonucu kararı onaylamasıyla kesinleşir. Kesin hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, ceza kesin olsa bile hapis cezasına karşı temyiz mümkündür.
Tavsiyeli Bağlantılar: Üsküdar Marmaray Durağı Denizin Altında Mı